In artikel drie gaan we het hebben over hoe we naar bedrijven kijken. Eerst zal er doormiddel van twee personages een vergelijking worden weergegeven. We kijken naar het vermogen, inkomsten en schulden, dit wordt ook weergegeven in een grafiek om het overzichtelijk te maken. Daarna zullen we dit principe ook bekijken bij twee echte bedrijven Walt Disney en General electric. Er zal gebruik worden gemaakt van MSN geldzaken om dit beter in kaart te brengen.
we zijn alweer beland bij regel drie van de vier. Regel drie luid als volgt ‘een aandeel moet stabiel en verstaanbaar zijn’, maar wat bedoelen we hier nou precies mee?
In afbeelding 1 heb ik twee personages afgebeeld (Joey en Anna). Bij elke personage heb ik het vermogen, inkomen en schulden afgebeeld. Als we ons nu even focussen op Joey kunnen we het volgende vaststellen. De grafiek laat redelijk wat fluctuatie zien. Het is lastig om bij Joey het vedere verloop van deze drie componenten te voorspellen. Nu richten we een blik op Anna bij haar ziet de situatie er anders uit. Bij haar zien we het vermogen mooi in een rechtelijn toenemen en ook de inkomsten hiervan. Als we kijken naar de schulden zien we een positieve lijn. De lijn wordt namelijk elk jaar steeds een stukje minder, dit betekent dat Anna haar schulden zorgvuldig aan het aflossen is. Zo’n voorbeeld kan je ook vergelijken met een aandeel. Net als deze personages maakt een bedrijf ook beslissingen en dat kan je weer zien in de cijfers en grafiek. Bij Anna kan je dus een betere voorspelling maken wat ze gaat doen in de toekomst. Het neemt niet weg dat er altijd een mogelijkheid is dat haar situatie kan veranderen. ga dus nooit blind uit van iets en wees kritisch.
Zo als je kan zien zijn dit twee verschillende personen met beide verschillende grafieken. Welke denk je dat er makkelijker te voorspellen is? Ik heb het hierboven eigenlijk al verklap. Hoop dat je goed op hebt gelet. Het antwoord op deze vraag is Anna. Doordat Anna makkelijker te voorspellen is vind ik ook dat het risico wat wordt verminderd ten opzichte ven Joey.
Het is niet dat als een bedrijf volatiel is betekent dit niet dat het veel geld kan maken in de toekomst. Het is alleen moeilijker te voorspellen wat de waarde is = risico. Hoe moeilijker het te voorspellen is, des te meer risico je loopt.
In artikel les 2.8 heb ik twee bedrijven laten zien doormiddel van MSN geldzaken. De twee bedrijven waren Walt Disney en general electric. Als we op de pagina komen van het bedrijf, klik je op ‘analyse’ en scroll je naar onder tot dat je financiële status ziet. Aan de rechterkant zie je een tabel waar onder andere het volgende is weergegeven ‘Verhouding schuld/eigen vermogen en boekwaarde/aandeel’. We gaan ons focussen op deze lijnen die worden afgebeeld. We willen de grafiek als volgt zien. De verhouding schulden/eigen vermogen willen we in een dalende lijn zien of een consistente lage lijn. We willen dus dat de schulden van een bedrijf laag zijn, maar ook zodanig dat de ook wel wat schulden hebben om te investeren. Als we nu kijken naar de boekwaarde/aandeel willen we deze in een exponentiële lijn omhoog hebben. Hoe hoger hoe beter in dit geval.
In zien nu in dit geval dat Walt Disney het goed doet op regel drie, maar het als de één van de vier al niet voldoet dan zal Warren Buffett er niet investeren.
Doormiddel van deze informatie hoop ik dat je nu bedrijven begrijpt. Waar je op moet letten. Laten we nog even de bedrijven erbij pakken.
Walt Disney (DIS): Stabiel en je kan beter voorspellen wat het in de toekomst gaat doen.
General Electric (GE): geen goede waardes en lastig te voorspellen aan de hand van cijfers.
Ik ben geen financieel adviseur. Voor het maken van financiële beslissingen raadpleeg een financieel adviseur. De content die in deze video wordt vermeld is gebaseerd op mijn eigen mening en zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. Zorg ervoor dat je altijd goed bent geinformeerd voordat je beslissingen maakt. De content die tijdens deze video aanbod komt is niet individueel beleggersadvies. Het feit dat de content zorgvuldig wordt uitgekozen en samengesteld. Mocht u toch handelen volgens verstreken informatie doet u dit op eigen risico en rekening. Beleggen brengt risico met zich mee.